/ DarikNews.bg
Основният въпрос бил опитва ли се някой да прокарва чужда идеология
От „Воля“ продължават да настояват Законът за социалните услуги да бъде отложен с една година, а не с 6 месеца, каквото предложение вчера социалната комисия прие. Очаква се в петък отлагането да бъде гласувано окончателно.

След среща със социалния министър Деница Сачева депутатите на Марешки посочиха, че споделят тревогите на протестиращите родители и парламентът е длъжен да огледа внимателно закона преди той да влезе в сила.

След бурен дебат и скандали: Социалната комисия прие отлагането на Закона за социалните услуги

„Воля“ е в постоянен контакт с организации на родители, учители и социални работници. Споделяме тревогите на всички тях, има двусмислени тълкувания и опасения за безграничната власт на НПО, които са регистрирани в България и в чужбина. Основният въпрос е дали някой се опитва да прокарва чужди идеологии пред българите под предлога, че това е грижа за нашите деца. Социалните услуги са задължение на държавата. НПО-тата могат само да помагат, но не и да им се вмени грижата за социално слабите и за децата. Според нас трябва да се намери баланс децата в риск да бъдат защитени от насилие, но не това да притеснява останалите родители и семействата“, посочи депутатката Елена Пешева.

„Притеснени сме, не че някой се опитва да прокара чужда идеология, а че е възможно тази тема да се използва за съзнателна дестабилизация на държавата и също сме на мнение, че ако продължават да се радикализират протестите, вместо да намалява напрежението, може би трябва да търсим друга причина за това“, каза пък социалният министър Деница Сачева.

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

Тя пак повтори, че подкрепя отлагането на закона с 6 месеца и добави, че времето ще се използва за разясняване на текстовете в закона и намирането на най-доброто законово решение.

Сачева уточни, че и сега НПО предоставят социални услуги, като предимно става дума за организации на родители на деца с увреждания.

И днес протестиращи родители се събраха пред парламента. Те не са удовлетворени от решението за отлагане на Закона за социалните услуги, а искат пълната му отмяна.

родители протести Закон за социалните услуги
DarikNews.bg

родители протести Закон за социалните услуги
DarikNews.bg

родители протести Закон за социалните услуги
DarikNews.bg

родители протести Закон за социалните услуги
DarikNews.bg