/ БГНЕС
От БСП пък ще искат Конституционният съд да се произнесе отделни текстове дали противоречат на Конституцията
Подкрепяме отлагането с 6 месеца на Закона за социалните услуги, в това време ще проведем дискусии в цялата страна, за да отговорим на всички притеснения на протестиращите родители. Това каза социалният министър Деница Сачева след среща с парламентарната група на БСП за закона, който породи разнопосочни мнения и протести.

По-рано Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" обяви, че има съгласие между партиите за отсрочка за влизането в сила на закона и очаква това да прието окончателно в петък. 

Новината дойде на фона на днешните протести пред парламента на недоволни родители, които искат пълна отмяна на текстовете.

"В тези 6 месеца ще проведем дискусии в цялата страна, ще подкрепим и ако бъде инициирана от парламента дискусия за семейните политики. Това е тема, която вълнува обществото и трябва да има политически консенсус около това каква трябва да е визията на България за семейните политики", посочи на брифинг Деница Сачева.

Искрен Веселинов: Има съгласие между партиите за отлагане на Закона за социалните услуги с 6 месеца

Министърът припомни, че преди месеци Законът за социалните услуги бе приет без нито един глас против и "въздържал се". 

"Това че има напражение отвън, очевидно кара народните пердставители да са склонни да подкрепят отлагането", отбеляза тя и добави, че ако отлагането бъде прието, ще започнат разговори по конкретни текстове с протестиращите.

Сачева подчерта, че както има притеснени родители, така има и семейства на хора с увреждания, които също имат своите страхове, ако текстовете не влязат в сила.

От своя страна соцлидерката Корнелия Нинова контрира социалния министър, че не е имало консенсус за закона и уточни, че БСП не го е подкрепила на второ четене. От думите й стана ясно, че текстовете са били гласувани във времето, когато групата на червените бойкотираше парламента и не присъстваше на заседанията. На първо четене социалистите пък го подкрепили по принцип.

"Решението на групата е да гласуваме за отлагане на закона с 6 месеца. Темата е важна за българското семейство, тя породи напрежение, вижда се, че правителството не се спрява с комуникацията и решенията по този въпрос. Проучваме възможността да внесем отделни текстове от закона в Конституционния съд, за да се произнесе дали те противоречат на Конституцията", посочи Нинова.