/ iStock/Getty Images
Дискусията бе многократно нарушавана заради полярните мнения на организации "против" и "за" текстовете
След 3-часови бурни дебати и остри изказвания социалната комисия в парламента реши на първо четене влизането в сила на Закона за социалните услуги да бъде отложено с 6 месеца.

На заседанието на комисията бяха поканени организации, които са против закона, както и такива които го подкрепят, което доведе до нежежаване на страстите в социалната комисия и ескалиране на напрежението. Заради полярните мнения на едната и другата страна на няколко пъти редът в залата бе нарушаван от емоционални речи и нападки между участниците в дискусията.

Деница Сачева се срещна с митрополитите на Светия Синод

Стигна се дори до противопоставяне на родителите на деца с увреждания и други родители, което пък предизвика острата реакция на депутата от левицата Милко Недялков.

Министър Сачева също взе отношение и настоя, че е недопустимо да бъдат обиждани хора с увреждания и припомни, че Конституцията ни се уповава на хуманизъм, равенство и търпимост.

За пореден път социалният министър Деница Сачева успокои, че законът не третира отношенията в семейството и децата, а хора, които имат нужда от подкрепа в определен момент – възрастни хора, хора с увреждания, бездомни хора. Противниците на закона обаче не бяха убедени и се чуха критики, че не вярват на министър Сачева.

Имаше общо четири предложения за съдбата на Закона за социалните услуги. От "Атака" настояваха за пълното му отпадане, защото бил "непоправим", от "Воля" поискаха пък отлагането му да бъде с 1 година. В крайна сметка бе приет варианта на "Обединени патриоти", според който влизането в сила на текстовете ще бъде отложено с 6 месеца. Един от вносителите Искрен Веселинов посочи, че това е достатъчно време да бъде коригиран законът, така че да няма двусмислени текстове и тълкуване против изконните семейни ценности.

Искрен Веселинов: Има съгласие между партиите за отлагане на Закона за социалните услуги с 6 месеца

"Без да драматизираме и да мислим, че има престъпен заговор срещу българските деца, трябва да имаме текст, който удовлетворява всички – хората с увреждания и хората, които протестират", каза той.

От "Атака" обаче бяха категорични - в закона били заложени "най-тежки форми на неолиберализма". Десислав Чуколов настоя, че социалната сфера се превръща в поредната сфера, където върлува частният интерес. 

"Това е закон, който противоречи на Конституцията, че България е социална държава. От хазната ще се излеят към тези соросоядски организации едни много милиони. Затова сме против Сачева, тя бе поставена да устиска закона с цената на отлагането. Нищо няма да бъде пипнато. В лятото, ваканции, отпуски, тихомълком, ще бъде пробутан законът и ще влезе в действие. Недейте да лъжете, че хората били подведени", отсече Павел Шопов от "Атака".

Георги Гьоков от БСП пък припомни, че всички народни представители за гласували за приемането на закона и добави, че левицата ще подкрепи отлагането му с 6 месеца. Колегата му Милко Недялков пък благодари на всички НПО-та, които са работили в сферата на социалните услуги. 

От Светия синод подкрепиха отлагането на законопроекта, но настояха техни юристи да участват в по-нататъшното му обсъждане.

"Ние гражданите сме четящи повече от вас. Наблюдаваме, че депутатите не са запознати. Законът носи философия, която е недопустима в Конституцията. Ние не можем да превърнем държавата ни в тържище на всякакъв род услуги. Ние сме свидели как стъпка по стъпка се въвежда едно различно общество и държавно строителство. Затова ние гражданите ще подготвим правните текстове да бъдат внесени към Конституционния съд. Не вярваме на г-жа Сачева. Миналага година внесохме искане за оставката на Сачева и на Цачева, защото ни убеждаваха, че Истанбулската конвенция е толкова прекрасна.", скочи Мадлен Кирчева от Организацията за защита на гражданите и държавата.

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

"Какво ще стане, ако законът не влезе в сила? Законът за личната помощ не може да функционира без този закон. Ако утре детето ми не може да ползва дневен център, аз мога да съдя тая държава. Не съм съгласна НПО-та да бъдат разпъвани, защото вършат една чудесна работа. Ако има организации, които вършат незаконни дейности, има си процедури", защити другото мнение Мая Стоицева от "Системата ни убива всички".

В залата се чуха много мнения на противници, които не искат държавата да се намесва в семействата и възпитанието на децата им. 

Имаше и предложения текстовете да касаят само децата с увреждания.

Законът за социалните услуги трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Отлагането му с 6 месеца предстои да бъде гласувано в пленарната зала в петък.