/ БГНЕС, архив
И аз съм хуманен човек, но не може да нахлуеш в чужда държава, да хвърляш камъни по полицаите и да останеш безнаказан, каза Каракачанов
Ако нелегалните мигранти по границата между Турция и Гърция не могат да бъдат спрени с дипломация, то трябва да се използва сила. Това мнение защити вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той определи като правилна позицията на премиера Борисов да се реши кризата с дипломатически средства. В същото време обаче подчерта, че границата е неприкосновена и не може да бъде пресичана безнаказано.

„За мен е най-важното, че Турция не допуска нелегалните мигранти да вървят към България. Преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация. Ако ние можем с дипломация да спрем потока, добре, ако не можем – ще използваме сила. Всичката, позволена от закона.

Преминаването нелегално на границата е престъпление. Вижте Гърция - който мине граница, го съди дежурен съд и получава присъди между 2 и 3 години. Не може да искаш да нахлуеш в чужда държава, да хвърляш камъни по полицаите, да режеш граничното съоръжение и да останеш безнаказан“, отсече Каракачанов.

Той уточни, че при нужда, в рамките на 4 до 6 часа на границата могат да пристигнат 400 военнослужещи.

„Няма да стреляме с картечница, но водни струи, шокови гранати, газови гранати, каквото използват и в Гърция. Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано поне докато аз съм министър“, закани се Каракачанов.

„България трябва да защитава достойнството си. Ние го правихме тогава, когато Европа не знаеше какво да прави. Виждате, че френският президент, германският канцлер, всички говорят, че тези хора не са бежанци, а мигранти и че европейските граници не могат да се пресичат така. Когато Европа започва да си обръща мнението, ние да бъдем меки ли?“, запита риторично военният министър.

Попитан дали с премиера Борисов за на едно мнение по въпроса с мигрантите, той отговори така:

„И аз съм хуманен човек, но смятам, че българската граница е неприкосновена. И ако някой тръгне да прави подобни изстъпления, каквито правят спрямо Гърция, България трябва да упражни сила. В това отношение сме на едно мнение“.