Водно бедствие и в Бургас
Водно бедствие и в Бургас / снимка: Dariknews.bg, Бургас
Водно бедствие и в Бургас
77752
Водно бедствие и в Бургас
  • Водно бедствие и в Бургас

Частично бедствено положение обяви кметът на Бургас Димитър Николов. То се отнася за най-засегнатите от проливните дъждове квартали „Лозово" и „Долно Езерово".

За по-малко от денонощие в Бургас се изляха 70,5 литра на квадратен метър дъжд.

В „Долно Езерово" са наводнени 70 къщи. Седем души са евакуирани от вилна зона „Черниците", шестима - от „Долно Езерово".

В комплекс „Зорница" има много наводнени мазета на жилищни блокове.

Наводнени улици, дворове и мазета има в цял Бургас и в селата Полски извор, Ливада, Новоселци в община Камено и Факия, Момина църква, Граничар и Кирково в община Средец. Към момента няма сигнали за бедстващи хора или за населени места, останали без ток или вода.

Багери изкопават отводнителни канавки в Сарафово и Равнец, за да се оттече водата в тях, а не в по-ниските улици.

Много пътища в Бургаска област са наводнени, други са затворени, заради падналия дъжд от 70 литра на квадратен метър през изминалите часове. Валежите в Бургаско спряха, но духа силен вятър със скорост 16 метра в секунда.

Наводнен е входът към Автомагистрала Тракия, алтернативният път е през Българово - Камено - Братово - Горно Езерово. Под метър вода е входът на бившето транспортно предприятие СОМАТ и много подлези в града.

Затворен е пътят „Бургас-Варна", заради преливане на река "Двойница" в района на Обзор.

В община Поморие са затворени пътищата „Гълъбец-Горица" и „Страцин-Просеник", залети от река Хаджийска. В община Созопол е затворена отсечката „Зидарово-Димчево", там река Факийска е излязла от своето корито. Обходният маршрут е през село Извор.

Остават затворени „Ахелой-Каблешково" и „Бургас-Средец-Ямбол" в частта му около "Аврамов мост". Алтернативните маршрути са през Дюлево и Суходол. Невъзможен за движение е пътят „Карнобат-Шумен".

Други новини от Бургас