Близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Жълт код за снеговалежи има в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Велико Търново и Габрово, а за силен северен вятър има в Източна България, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В София близо 140 снегорина са почиствали пътищата през изминалото денонощие. С приоритет са трасетата, през които се движи градският транспорт. Пътищата се обработват против заледяване.

Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по път I-1/E-79 в участъка Дунавци – Ружинци, в област Видин. Обходният маршрут е по път II-11 Дунавци – Арчар – Добри дол, по път III-112 Добри дол – Дреновец и по път III-114 Дреновец – Ружинци.

Ограничено е движението по път I-1/E-79 в участъка Белотинци – Смоляновци,
в област Монтана заради тежък пътен инцидент. Шофьорите в участъка изчакват на място. Един човек загина при тежка катастрофа на пътя за „Дунав мост” 2, край Смоляновци. Инцидентът е станал около 04:00 ч. тази сутрин между тежкотоварен автомобил и опесъчител. Шофьорът на опесъчителя е загинал на място. На прав участък той се е ударил в задната част на тежкотоварния автомобил.

проходи сняг
БГНЕС

проходи сняг
БГНЕС

За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход. В област Бургас е ограничено преминаването през „Ришки“ проход поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобили временно се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.

На прохода Витиня ситуацията е спокойна. Температурите са минусови, а снегорините са на терен.

На прохода Шипка снежната покривка е над 80 см, валежите обаче продължават, придружени от силен вятър. Апелът е проходът да не се използва, ако не е наложително. 

Проходът на Републиката е почистен. На места по северния склон обаче има заледявания. Снегорините преминават през няколко минути заради обилния снеговалеж. Температурата на въздуха е около -6 градуса.

проходи сняг
БГНЕС

проходи сняг
БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

„Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България“, посочват от АПИ.
 

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, допълват от агенцията.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 
АПИ