Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики със съвети за безопасно шофиране при зимни условия. Основното, което тя препоръча, е на път да се тръгва със зимни гуми.

„Въоръжете се с търпение! Проверете гумите, чистачките и заредете резервоара догоре. Карайте внимателно и не изпреварвайте снегопочистващата техника”, призова пред NOVA Русинова, която подчерта, че обстановката е усложнена.

Преди тръгване на път тя препоръча да се направи проба за колко време автомобилът ще успее да спре при различни скорости.

Пътният експерт подчерта, че опасните участъци при зимни условия са проходът „Витиня”, където са съсредоточени тунелите и всички планински проходи. „Трябва да се шофира с ниска скорост. Опасно е навсякъде, защото просто вали сняг”, каза още тя.

Днес на прохода Шипка снежната покривка е около 80 см, валежите обаче продължават, придружени от силен вятър. Апелът е проходът да не се използва, ако не е наложително. Забранено е преминаването на микробуси и автобуси. Пет почистващи машини са включени по спешност през нощта.

Проходът на Републиката е почистен. На места по северния склон обаче има заледявания. Снегорините преминават през няколко минути заради обилния снеговалеж. Температурата на въздуха е около -6 градуса.

Временно е ограничено движението през Ришки проход поради аварирал товарен автомобил. Това информират от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Леките автомобил се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.
nova.bg