Внесоха обвинителен акт за взривовете в Челопечене
Внесоха обвинителен акт за взривовете в Челопечене / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Повече от 6 години след взривовете в Челопечене, Военната прокуратура внесе в съда делото по случая. Обвинителният акт за случилото се в поделението в Челопечене през лятото на 2008 година е срещу трима души - бившите офицери от Българската армия о.р. майор Мирослав Тошев Митов - командир на поделението в Челопечене , о.р. полковник Димитър Недев Петров - началник на щаба на бригада „Логистика" и о.р. генерал-лейтенант Румен Николов Цоков - заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването следователите и наблюдаващите прокурори са събрали доказателства за извършени от обвиняемите длъжностни престъпления. Те не са изпълнили задълженията си по служба във връзка с организацията и контрола по съхранението и унищожаването на бойни припаси в поделението в Челопечене.

Те са допуснали значителни количества взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени и да бъдат неправилно съхранявани на територията на поделението.

В резултат на действията им на 3 юли 2008 г. около 6.30 часа сутринта, са последвали поредица от взривове със значителна мощност. Взривовете и разпространението на ударно-въздушните вълни са разрушили поделението и са причинили повреди и разрушения на над 2200 сгради, сред които къщи, училища, стопански постройки и други на територията на София и Столична община. Нанесените щети са на обща стойност около 7,5 милиона лева.

Снимки от поделението в Челопечене от 3 юли 2008 година вижте ТУК

По време на разследването са установени и разпитани над 140 свидетели, назначени са 12 експертизи и са събрани над 55 тома писмени доказателства.

Наблюдаващият прокурор е изготвил обвинителен акт, в който в рамките на 240 страници е описал фактическата обстановка на деянията, извършени от тримата обвиняеми, и е квалифицирал деянията им.

За извършените престъпления законодателят е предвидил наказания лишаване от свобода от 1 до 8 години, допълват от държавното обвинение.

Случилото се на 3 юли 2008 година и след това можете да си припомните ТУК