COVID вълната вече си е отишла, но се очакват нови проблеми. Това твърди математикът от БАН проф. Николай Витанов в традиционния си анализ на пандемията, който публикува в социалните мрежи. 

“Добрите новини все още продължават. Вълната си отиде. Стойностите  на индексите са около минималните си нива, след което се очаква да започне повишение. Хомеостазисът държи. Синята зона достига максималния си обхват. Процесът на засилена непредпазливост продължава. Знаете, прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостозиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. След това ще почне да идва сметката”, пише Витанов.  

И уточнява: „Що се отнася до текущото състояние – вървим надолу все още. Вълницата е смазана”. 

Математикът изчислява, че т.нар. от него сценарий „Празни болници“ ще продължи поне още седмица. „Намираме се в сценарий “Празни болници”, ден 68. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни”. 

Професорът отчита, че двуседмичната заболеваемост започва бавно да расте: „Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Но също ви бе прогнозирано, че Ганьо – умният, красив и безсмъртен, ще унищожи този хомеостазис. Ето – почва се полека. Процесът е бавен – ще трае 4 – 5 седмици”. Това пише още Витанов и разширява тезата си: „Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, умен, красив и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември”.  

Няма дифузно разпространение на вируса никъде в страната, отчита още Витанов. И прогнозира, че до края на септември болниците няма да се напълнят. 

Смъртността на пациенти с COVID-19 е сведена до едноцифрено число на ден, отчита още математикът. “Смъртността до края на стабилност на сценарий “Празни болници” ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват”, заключва той. 

COVID картата на България: Заболеваемостта тръгна нагоре  

И прогнозира какво се очаква спрямо данните от картата за 14-дневната заболеваемост. “Издайнически показва къде се очакват проблеми. София-град.  Голямо население, много умнокрасиви и мислещи се за безсмъртни ганьовци, които не се пазят и не пазят и околните. Резултатът съм ви го прогнозирал отдавна – ще дойде сметката от небесния кръчмар. Прогнозирал съм ви и кога ще дойде. Не е моя работа да ви казвам какво да правите. Правете каквото щете. Да знаете – ситуацията в София-град полека ще се влошава”, пише още математикът.