Висшият съдебен съвет уволни варненски съдия
Висшият съдебен съвет уволни варненски съдия / Sofia Photo Agency

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Варненския районен съд Георги Лефтеров. Дисциплинарното производство срещу него бе образувано заради забавени изпълнителни листове, както и за това, че със свое решение той е спестил на молители огромна държавна такса по дело, което той е разгледал, а други седем съдии са отказали да гледат.

Лефтеров е издал на 12 октомври 2007 г. изпълнителен лист за 8 500 000 лева, но е освободил от заплащане на държавна такса върху сумата. Искането за уволнението му дойде след проверка на инспектората на Висшия съдебен съвет за афера с хонорар от 12 млн. лв. на адвоката на бившите акционери в Тракиябанк. Проверката установи, че от всички 365 дела по издаване на изпълнителни листове, които е разгледал за две години и три месеца, в законовия срок от седем дни Лефтеров е приключил едва 18. По спорния изпълнителен лист обаче Лефтеров се е произнесъл за ден. Дисциплинарният състав първоначално е предложил само да му бъде намалена заплатата, но магистратите гласуваха той да бъде дисциплинарно уволнен.

Образува се дисциплинарно производство и срещу прокурора от Софийската апелативна прокуратура Емил Дангов, за когото бе излъчен запис от 2004 г. как е в заведение в компанията на Антон Милатенов – Клюна. Началникът на Дангов – апелативният прокурор на София Вичо Вичев, бе предложил само порицание, но главният прокурор Борис Велчев поиска най-тежкото наказание – уволнение. След резултатите от плановите проверки бяха образувани още три дисциплинарни дела – срещу съдиите от Районния съд – Горна Оряховица Пламен Станчев и Христо Попов, и срещу прокурора от Плевен Илмен Замфиров – за забавяне на дела.