Веселин Близнаков: Новият план 2015 ще е готов до средата на януари
Веселин Близнаков: Новият план 2015 ще е готов до средата на януари / cнимка: Sofia Photo Agency
Предложението на Министерство на отбраната за актуализиране на план 2015 за организационно изграждане и модернизация на българските въоръжени сили ще бъде готово до средата на месец януари 2008 год. Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков, който днес беше в Плевен по повод връчването на сертификати и изпращането на Четвърта лекопехотна рота във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина – „Алтея”.

Въпросът за трансформацията на българските въоръжени сили е приоритетен за разрешаване пред Министерство на отбраната за следващата година, каза още министър Близнаков. Процесът изисква и съкращаване на въоръжените сили, но с колко точно и кои поделения ще бъдат закрити ще стане ясно след извършването на анализа. Работи се съвместно с ГЩ на БА, работните групи вече са формирани. Изготвянето на нов план 2015 изисква направата на строги разчети, защото е свързан не само с личния състав, а и с техниката, дислокацията и подготовката на кадри. Това е основният въпрос, който трябва да се реши през следващата година, допълни министър Веселин Близнаков.

Тази трансформация ще бъде отчетена и на срещата на върха в Букурещ през 2008 год. По отношение на модернизацията процесът продължава, според договореностите всяка година до 2011г. ще получаваме по един нов транспортен самолет „Спартан”, нови хеликоптери Кугър, Министерство на отбраната ще обсъди и дали може да се закупят фрегати втора ръка от Белгия или да се поръчат нови корвети.