/ БГНЕС
“В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“, това заяви съпредседателят на „Продължаваме промянатаАсен Василев по повод днешния брифинг на прокуратурата и допълни: „Не били компютри, а компоти“.

Случаят „Nexo“: Четирима са обвиняеми, част от свидетелите се страхуват за сигурността си

От пресцентъра на ПП посочват в съобщение до медиите, че "внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите".

"През март 2022 г. в МФ е проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в Българя и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите - институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи. Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка. В разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. В резултат на срещата беше направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени", уточниха от партията.

По думите им това са "димки на прокуратурата".

"Те имат само една цел - да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона", посочват още от "Продължаваме Промяната".

Акцията срещу офиси на криптобанката Nexo се проведе вчера от служители на прокуратурата, ДАНС и МВР. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева над 300 души са работили по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. "Банката" е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми. Основната дейност се е осъществявала от България, а организаторите са български граждани, добави говорителят на главния прокурор. Днес заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи на брифинг, че са повдигнати обвинения на четирима души. В хода на разследването са разпитани 20 свидетели, някои от които ще бъдат включени в програма за защита на свидетелите.

Междувременно в свое становище от Nexo категорично и еднозначно отхвърлиха всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг и заявиха, че ще предявят искове за стотици милиони долари.