/ БГНЕС
"Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления – инвестиции и повишаване на доходите". Това заяви министърът на финансите Асен Василев, който представи пред депутатите проекта на държавен бюджет за 2024 г. при обсъждането му на първо четене в пленарната зала. 

Той отбеляза, че този бюджет е с рекордни инвестиции от почти 10 млрд. лева. "Освен това има заложена политика по доходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателството – минималната работна заплата става 933 лева, а от друга - е доста амбициозна", посочи Василев. Очакваният ръст на заплатите и в държавния, и в частния сектор е около 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от ръста на инфлацията, отбеляза той. 

"Бюджетът е разчетен при дефицит от 3%, което позволява на България да остане в Маастрихтските критерии и всъщност да изпълни критерия за членство в Еврозоната", каза още финансовият министър.

Бюджетът е разчетен при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,2% догодина и 1,8 до края на тази година, което, по думите му, означава, че догодина БВП ще бъде 205 млрд. лева. 

"Средногодишната инфлация, която се очаква за догодина, е 4,8 на сто. Гледайки как се движи инфлацията последните два месеца, е доста вероятно всъщност да има инфлация под тези 4,8 %, но е заложена по-консервативна прогноза в бюджета", посочи Василев.

"За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и националната инвестиционна програма, всички капиталови разходи и инвестиционната програма за общините", отбеляза финансовият министър. Той посочи, че за последните десет години кумулативно 16 млрд. лева не са направени като инвестиции. 
Теодора Цанева/БТА