Визията на финансовото министерство за управление на публичните финанси трябва да мине през корекция. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Михаил Кръстев. По думите му е заложено да се харчи без яснота откъде ще дойдат приходите.

Бюджет 2024 г. влиза на първо четене в парламента

"Имаме огромен провал по отношение на Бюджет2023", изтъкна Кръстев. "Неговата приходна част не се изпълни. Вместо да си вземем поука, се повишава данъчната тежест върху домакинствата и бизнеса", коментира икономистът.

По думите му има идеи за таксуване на успешни бизнеси. „Ние виждаме апетити на политици по отношение на банковата система, по време на икономическа криза те се опитват да дръпнат капитал от банковата система, за да захранят своите дефицити, това е една безумна политика."

Според Кръстев увеличението на пенсиите е записано в Кодекса на труда, което по закон е задължително. Стойността за тези 10% е около 2 млрд. лева, допълни той.

Премиерът очаква Бюджет 2024 да бъде приет навреме и да е балансиран

Икономистът Юлиан Войнов заяви, че прогнозата в бюджета е твърде оптимистична. Все пак той счита за възможно бюджетът да завърши годината с 3% дефицит, въпреки големите социални разходи. "Ще бъде добре бюджетният дефицит да бъде запазен в рамките на 3%, което не е невъзможно, предвид голямата капиталова програма", заяви Войнов.

Той призова да се работи за преструктуриране на бюджета, тъй като в момента социалните разходи са огромни, а това ще създаде проблеми за бъдещата макрорамка на бюджета. Войнов допълни, че може да се наложи съкращаване на капиталовата програма.

Икономическият анализатор от КНСБ Петър Мишев заяви, че ще следят какво ще се внесе между първо и второ четене, а синдикатът ще протестира в деня, в който финансовата рамка на държавата ще се гледа на второ четене в комисии.

"Засега протестът остава, той е обвързан по-скоро с датата, в която бюджетът ще се гледа на втора комисия. По последни данни е за 18 декември", заяви Мишев. По думите му целта на протеста е да постигнат тези 400 млн. лева, които не достигат към момента. Имахме среща с партиите, които взимат решенията в парламента, дали сме законопроекти с нашите искания, те ги приеха и казаха, че ще бъдат внесени", заяви икономическият анализатор от КНСБ. Той предупреди, че освен служителите на работещите в градския транспорт, които протестират, недоволството си ще изразят и служителите на АПИ, които на 14 декември ще блокират движението на "Дунав мост" в Русе.
NOVA NEWS