/ iStock/Getty Images
Върховният административен съд /ВАС/ отмени наредбата от 2022 г., която определя условията за тестването на полицаи за наркотици.

Премахването става по жалба на пловдивския "Централен полицейски синдикат на МВР", съобщава "Сега". Наредбата беше приета след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас. От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

Решението не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на ВАС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС