ВАС отхвърли жалбата на РЗС за кандидатурите на медиците за евровота
ВАС отхвърли жалбата на РЗС за кандидатурите на медиците за евровота / снимка: Sophia Photo Agency
Върховният административен съд отхвърли жалбата на партията „Ред, законност и справедливост” срещу отказа на ЦИК да регистрира петте български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев като кандидати за евродепутати.

Яни Янев обвини председателя на ВАС Константин Пенчев, че е действал като партиен функционер, а съда – че се е произнесъл като съюзник на диктатора Кадафи.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Константин Пенчев обясни, че е влязъл в това дело, защото казусът е много натоварен емоционално и политически и поема отговорността за това съдебно решение.

Съдът се основава на международно известния факт, че сестрите и доктор Георгиев са в Либия и удостоверенията от МВР за настоящ адрес, представени от Яне Янев, не са убедили съда, че те са в България.

Съдът прие, че не е нарушена Конституцията, защото тя казва, че изборните правила се уреждат със закон и няма пряк конфликт между закона и Конституцията, за да е принуден съдът да спре делото и да сезира Конституционния съд по случая. Още повече, че това спиране означава и спиране на изборите, коментира Константин Пенчев.

Разбирането на съда е, че това не е дискриминация на част от гражданите, а на изборите трябва да гласуват тези, които са засегнати от актовете на Европейския парламент.

Яне Янев обвини Върховния административен съд, че е функция на тройната коалиция и съюзник на диктатора Кадафи и че Константин Пенчев се е произнесъл като партиен функционер на НДСВ.

Той се закани да обжалва в европейските съдилища в Страсбург и Люксембург. Янев заяви, че партия „Ред, законност и справедливост” ще се яви на изборите с единствения оставащ кандидат Васил Сотиров.