/ БГНЕС
Проверките ще са в районите, в които периодично постъпват сигнали за влошено качество на електрическата енергия
В изпълнение на плана на дейността си, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се извърши проверка на състоянието на енергийните съоръжения в районите, в които периодично постъпват сигнали за влошено качество на електрическата енергия, съобщиха от прокуратурата..

КЕВР пита Топлофикация София за забавените ремонти

Според Закона за енергетиката (ЗЕ) КЕВР, текущо контролира изпълнението на лицензионната дейност в тази област, включително изпълнението на изискванията за сигурност на доставките на електрическа и топлинна енергия или природен газ и за ефективно използване на енергията и енергийните ресурси.

Спазването на разпоредбите на ЗЕ, обезпечаващи сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на електрическата енергия са от изключителна важност за обществото в условията на предстоящ зимен сезон.

Небитовите клиенти от днес са на свободния пазар на електроенергия

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад, който да съдържа направените констатации и предприетите мерки от КЕВР, както и да се посочат евентуални случаи с данни за извършени престъпления, които да бъдат изпратени на съответните прокуратури или органи на МВР.

Докладът следва да се предостави на ВАП в определения срок.