/ ThinkStock/Getty Images
Върховната административна прокуратура  протестира пред Върховния административен съд точка 2 от заповедта на министъра на околната среда Нено Димов за защитена зона "Комплекс Калиакра" и иска отмяната й. Това съобщиха от прокуратурата след извършената от ВАП проверка по казуса.
 
Прокуратурата проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

Съгласно тази точка на територията на защитената зона се въвежда забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.
 
Кметът на Каварна: "Настояваме да се преразгледат всички защитени зони и режимите на забрана

В протеста на прокуратурата е обяснено, че с тази заповед се засягат права и интереси на гражданите, като им се налагат ограничения за извършване на земеделска дейност.
Освен това при проверката си ВАП е установила, че при изграждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи, а на практика е била по-малка. По този начин заповедта от 21 юли, тази година, е издадена без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание Понто-Сарматски степи.
 
Природозащитници искат оставката на министър Нено Димов

"Избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания", мотивира искането за отмяна на част от заповедта държавното обвинение.