Кметът на Каварна Нина Ставрева
Кметът на Каварна Нина Ставрева / Дарик Добрич
Министърът на околната среда Нено Димов ще посети Каварна в края на седмицата
„Липсата на информация и яснота за хората на крайморска Добруджа - кои имоти, с какви забрани и ограничения ще бъдат засегнати, ги е принудило да излязат на протест. Продължаваме да твърдим, че процедурата по очертаването на зоните е порочна, затова настояваме да се преразгледат всички обявени защитени зони и да се редуцира както площта им, така и режимите на забрана, като задължително се отчете общественият интерес“, заяви кметът на Каварна Нина Ставрева на днешната среща в МС по повод казуса Калиакра.
 
Задължително е създаването на възможности за регионално икономическо развитие, с цел нарастването доходите на населението и оттласкването на България от дъното на най-бедната страна на Европа, добави тя. Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие и трябва да се намерят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.

Все още няма консенсус по казуса "Калиакра", търсят се приемливи варианти
 
Днес бяха предадени на кметовете очертанията на границата на защитена зона „Комплекс Калиакра“. Нина Ставрева обясни, че след като бъде наложена кадастралната карта, ще се знаят реално имотите, които са засегнати - площ и собственици. Заповедта за защитените зони в Калиакра ще продължи да действа, за да не се наложат санкции от Европа, обясни пък от своя страна по време на дебата премиерът Бойко Борисов.
 
През това време ще се работи по нова карта, която да бъде много по-прецизирана. Тя ще бъде координирана с местната общност, но трябва и да отговаря на решението на съда на ЕС. След това тя ще бъде съгласувана с Брюксел и едва след това старата ще бъде отменена.

Природозащитници искат оставката на министър Нено Димов
 
До края на седмицата ще бъдат създадени четири нови експертни групи – земеделие, туризъм, риболов и енергетика, които да изчистват неточностите в плана. Ще се прави и сверка с кадастъра, кои имоти попадат или не в защитената зона. На тази база в бъдеще ще трябва да се извърши и обезщетението на собствениците на имоти. Взето е решение планът да бъде разгледан изцяло наново, да бъдат прецизирани текстове, а някои абсурдни ще отпаднат.
 
На срещата Нина Ставрева каза, че „трябва да се ускори приемането на общите устройствени планове на трите общини, включително и на крайбрежна акватория, с оглед на пълна яснота къде и какво може да се прави и чак след това да бъдат направени границите на защитените територии.“
 
След срещата в МС се проведе среща в МОСВ между министър Димов и кмета на Каварна Нина Ставрева. Беше воден разговор да се намали площта на резерват „Калиакра“ с площта на плаж Болата, за да може да има свободен достъп до него.
 
Беше поставен въпросът и за възможността за разполагане на преместваеми обекти в района на нос Калиакра.
 
В края на тази седмица министър Димов ще бъде на посещение в Каварна.