Вандали заляха с червена боя портретите, изрисувани по къщите на хисарското село Старо Железаре. Сред пострадалите портрети са тези на Йосиф Сталин, Фидел Кастро, Индира Ганди, Ангела Меркел и Волен Сидеров. Оцелели от червената боя обаче са ликовете на Бойко Борисов и Тодор Живков. Рисунките са дело на двама художници и група студенти от Полша, които от няколко години рисуват по къщите и оградите на селото портрети на известни личности.
 
В основата на рисунките са художникът Венцислав Пирянков, родом от селото, и съпругата му Катаржина, с която живеят в Полша, но се прибират всяко лято до селото, разказа кметът Илия Тонов:
 
„Освен Венци и жена му, с тях идват и между 8 и 12 негови ученици, които той подготвя за тамошната академия по изкуствата и тук идват като на стаж, на лагер, на обучение и ваканция. От 2015 г. започнаха и с рисунките по стените и оградите на хората в селото. Кой с която личност иска, тази личност и нарисувана, предпочитание на хората, собствениците на къщите. Личности от всякакви сфери - от политиката, изкуството, шоубизнеса, актьори, певци, спортисти, Папата, Далай Лама, световни личности...“
 
Преди около две седмици част от рисунките са нацапани с червена боя:
 
„Има някаква избирателност, нацапани са такива, които са най-близо до входа на селото от към Пловдив. Пострадали са образи на Волен Сидеров, Фидел Кастро, Индира Ганди. Пострадала е и Ангела Меркел, както и Йосиф Сталин. Нито Борисов, нито Тодор Живков са нацапани“, допълни кметът.
 
Според Илия Тонов извършителите не може да са от селото или района:
 
„Според мен, това е обикновен вандализъм, съчетан с лични пристрастия, политически. Води се някакво разследване, но едва ли ще разберем кой е. Имаме записи от камери, но те не са много ясни. Виждат се две фигури по центъра в необичаен час. Изключвам това да са хора от селото“.
 
Пострадалите рисунки пък ще бъдат не само възстановени, но и нарисувани на още едно място:
 
„Всички, които са нацапани, имаме уговорка с художника, че ще бъдат възстановени и ще бъдат нарисувани на още едно място. Не съм очаквал, че ще има такъв интерес, има огромен такъв през уикенда. Цели автобуси се изсипват на центъра и фотографират рисунките“, посочи още кметът.