Напрежение и скандал блокира работата на Народното събрание. Депутати от "Възраждане", БСП и ИТН се събраха около трибуната в залата, като форма на протест. А поводът стана демонтажът на Паметника на Съветската армия, който продължава и през днешния ден. Около обяд след проведен Председателски съвет и множество разисквания заседанието беше прекратено, депутатите се събират отново утре (15 декември), от 09:00 ч. 

Георги Димитров

Заседанието на Народното събрание започна с декларация от името на „Възраждане“ във връзка с „беззаконието“ в последните дни и седмици.

"Без никакъв законов акт, без заповед, без решение, в центъра на София безчинстват някакви хора, въоръжени с флексове", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че в такава ситуация, гражданите излизат и протестират нормално и никой в тази зала не им обръща внимание. "Крайно време е протестът на гражданите да бъде чут", каза още Костадинов

След това той призова народните представители да излязат на трибуната, „за да покажат ясно и категорично, че никога няма да допуснат беззаконието и тоталитаризма да управляват нашата страна“. Пред трибуната се събраха депутати от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.  Костадинов каза, че НС няма да работи, докато този въпрос не бъде разрешен. 

Председателят на парламента Росен Желязков поиска обяснение какво се случва, тъй като нямаше предварителна заявка за това. 

"Някой ще обясни ли това какво е - хепънинг, пърформанс или хор, който ще изпълни някаква песен", попита Желязков. 

Георги Димитров

"Ние няма да допуснем това беззаконие в Народното събрание повече да продължава по този начин. Или ще има споразумение за спазване на законите в държавата, или протестът, който върви по улиците, ще върви и тук. Ние няма да допуснем повече беззаконие в  българската държава. Тук, отпред, са представителите на почти 1 млн. български граждани и ако вие не уважавате нас, ще уважавате тези 1 млн. български граждани. Народното събрание няма да работи нормално, докато този въпрос не бъде разрешен", посочи лидерът на "Възраждане". 

Борислав Гуцанов от БСП обясни, че са внесли искане от БСП за изслушване на министъра на регионалното развитие и на министъра на културата

"Моля да бъдат изслушани, за да стане ясно кой е дал разрешение за този брутален акт, на който сме свидетели в центъра на София и парламентът да се произнесе за това, което се случва през последните 48 часа. Не може над 300 полацаи да пазят Паметника, все едно има ядрен обект и никой да не може да се доближи. По този брутален начин се извършват вандалски действия", каза Гуцанов. 

Георги Димитров

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че са отпред заради "абсолютната бруталност, която се извършва с Конституцията". 

"Вие наистина заради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни и долни неща с Конституцията, против всичката експертиза в юридическия свят и против желанията на българите. Не може да сте толкова брутални и да си мислите, че като имате мнозинство може да си правите, каквото искате. Не, не можете и този парламент ще работи, ако и ние искаме. Ако не искаме, няма да работи. Не може да вървите срещу всички, трябва да си знаете мястото", посочи Йорданов. 

В крайна сметка председателят на парламента Росен Желязков прекъсна заседанието и свика спешен Председателски съвет. 

Георги Димитров


В кулоарите на парламента продължиха коментарите по създалото се напрежение в залата. 

"Ние няма да отстъпим от нашата позиция. В българския парламент все повече доминира правото на силата, а не силата на правото. Беззаконията, които се случват около Паметника на Съветската армия, са върха на сладоледа. Вчера имахме протест и по време на протеста се питахме защо протестираме в центъра на столицата и защо блокираме улици и булеварди, след като на практика не пречим на хората, които всъщност създават проблемите, ние пречим на обикновените хора, които се прибират от работа. Затова решихме да направим протеста тук, в парламента", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му беззаконието трябва да приключи, за да се води нормален политически разговор. "В противен случай тази реставрация на фашизма ще ни докара до там, че днес режат главите на статуите, утре ще режат нашите глави и ще кажат: Спокойно, можем да ви възстановим", допълни Костадинов. 

Депутатът коментира и Бюджет 2024, който по думите му е абсолютно антисоциален и срещу интересите на българските граждани. "Неслучайно ние няма да го подкрепим", каза още той и уточни, че обявяват бойкот на беззаконията. 

"В навечерието на тези светли, коледни празници, те създават омраза и жлъч. Никой не трябва да пипа този паметник. Условието ни е да не се пипа повече този паметник, няма да работи парламентът. Протестът ще е в залата. Ако трябва, отиваме на предсрочни избори", посочи още Костадинов.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че Паметникът на Съветската армия е кауза на БСП и "Възраждане", а не тяхна. 

"Иронията е, че паметника го разрушават децата на тези, които са го строили, защото и Христо Иванов е от тежък комунистически род, Ивайло Мирчев баща му е бил партиен секретар в някаква община. Те са си предатели по душа", каза Йорданов. 

Той уточни, че техният протест е заради Конституцията. 

"Всичко ще им блокираме. Бюджетът е за блокиране, защото все пак 6 милиарда... Те просто трябва да разберат, че не могат да правят, каквото си искат. Защото ние имаме друга сила. Трябва да спрат и тези тъпи промени в Конституцията", допълни Тошко Йорданов. 

От парламентарната група на БСП заявиха, че се събират, за да решат какво ще правят оттук нататък и дали ще блокират работата на парламента в знак на протест. Те още веднъж се обявиха срещу събарянето на каквито и да е паметници. "Ние сме за спиране на тези незаконни действия, още откакто са започнали", посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

В крайна сметка около 12:30 ч. след няколко председателски съвета и срещи между партиите работата на парламента продължи да бъде блокирана, затова председателят на НС Росен Желязков обяви край на заседането. 

"Уважаеми колеги, след проведени разисквания в рамките на Председателския съвет, се установи, че не може да се възстанови нормалната работа и редът в залата, поради което прекратявам заседанието. Следващото заседание е утре, в 09:00 ч.", посочи Желязков.