/ БГНЕС
Внесли сме в деловодството искане за изслушване в утрешния ден, точка първа от дневния ред, на министъра на културата, министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и директора на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор относно демонтажа на Паметника на Съветската армия. Това обяви пред журналисти в парламента Георги Свиленски от „БСП за България“.

Вчера народни представители от левицата проведоха среща с премиера Николай Денков по повод започналия демонтаж на Паметника на Съветската армия в столицата. Свиленски каза, че Денков поел ангажимент в днешния ден да им бъде предоставена цялата документация по случая със събарянето на Паметника на Съветската армия. "До този час нямаме такава папка с документи", заяви депутатът.

"Разбирам, че това нещо е искано и от други парламентарни групи", посочи Свиленски и уточни, че на тях също не им е предоставено, което доказва техните твърдения, че това, което се извършва в центъра на София, е един варварски акт, без документи, без указания, без планове, без нищо, което да се доближава до закона.

Свиленски показа снимка, за която обясни, че заместник областният управител Георги Чичков е застанал с част от паметника "все едно е убил див глиган".

"Този човек от този момента нататък няма място в държавната администрация", според депутата.
Никол Николова/БТА