Темата коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева
Информацията, че има българин сред взетите от „Хамас” заложници, се проверява от властите у нас. Това стана ясно след Съвета по сигурността при премиера. Николай Денков подчерта, че страната ни има готовност за още един евакуационен полет до Тел Авив, ако се наложи, а нивото на бдителност за синагоги, гари и летища в България е повишено до „жълто”. Темата в студиото на „Здравей, България” коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

„Сред 250-те заложници има поне деветима граждани на други страни. В самата Ивица Газа е възможно да има граждани на други европейски страни, включително България. Те се използват като жив щит за „Хамас”, за да се възпрепятства сухопътна операция от Израел. В която и да е от тези две групи е възможно да има европейски граждани, включително такива от България”, посочи експертът. Според Чернева, ако заложник има и израелско, и българско гражданство, е в по-благоприятно положение от израелец. „Така се ангажира и България, и Европейския съюз за издирване”, твърди зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

След Съвета по сигурността: Проверяват сигнал за българин, взет за заложник в Газа

Тя подчерта, че Катар е страната, която преговаря с „Хамас”, защото в продължение на години е предоставяла офиси за политическото представителство на групировката, а и поддържа добри отношения и с двете враждуващи страни. По думите ѝ преговори с терористи винаги се водят чрез посредник, а не с пряко засегнатата държава.

Весела Чернева е скептична, че може да се стигне до изпълняване исканията на „Хамас” – да бъдат освободени стотици палестински затворници, за да пуснат заложниците.