За момента няма нужда и не се налагат нови мерки относно сигурността на страната ни, остава в сила общата бдителност и засилената охрана по границите, както и възможността за решение и бърза реакция при необходимост, това заяви премиерът акад. Николай Денков след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той обясни, че се проверява информация за българин, взет за заложник в Ивицата Газа.

"Не е потвърдена тази информация, опитваме се да я проверим много внимателно, защото няма смисъл да я обсъждаме, ако нямаме сигурност, че действително е така и се е случило. Аз лично научих за това съвсем скоро", коментира Денков и поясни, че ситуацията е съгласувана с външния ни министър Мария Габриел

Министър-председателят обясни още, че на заседанието са представени нови и актуални доклади от страна на Министерство на вътрешните работи (МВР) и трите служби.

"Изводът е, че всичко, което се прави към момента, съответства на настоящата, налична информация. Има готовност при промяна на ситуацията да се реагира сравнително бързо, но към момента не се налагат нови мерки. Разгледан беше и годишният доклад за националната ни сигурност за миналата година (2022 г.), той беше приет и ще бъде изпратен към Министерския съвет, където да бъде официално приет, а оттам да бъде насочен към Народното събрание", обясни още Денков. 

"Всички рискове ги има, но кой от тях ще се реализира зависи от това какъв ще е резултатът от дипломатическите усилия. Аз лично се надявам, че ситуацията ще се поуспокои, но по никакъв начин не подценяваме възможността за рязка ескалация, готови сме и за този вариант", допълни още премиерът. 

Това е четвъртата среща за последните 10 дни, на която бяха обсъдени рисковете пред националната сигурност на фона на напрежението по оста Израел - Хамас - Ивицата Газа. Първо бе свикан Националният контратерористичен център от министър-председателя, а след това се проведоха консултативна среща при президента Румен Радев и среща по сигурността в Народното събрание, свикана от председателя Росен Желязков.

По темата