Турция води преговори с палестинското движение "Хамас" за освобождаването на чужденци, цивилни и деца, държани като заложници от групировката, съобщи турският външен министър Хакан Фидан, цитиран от Анадолската агенция.

Фидан, който говори на съвместна пресконференция с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб в Бейрут, посочи, че много страни са отправили молби към Турция да помогне за освобождаването на техни граждани, държани от "Хамас".

Късно снощи Фидан е разговарял по телефона с лидера на палестинската въоръжена групировка Исмаил Хания, съобщи източник от турското външно министерство.

Турският външен министър съобщи, че в събота Египет ще бъде домакин на среща на върха на редица лидери за обсъждане на израелско-палестинския конфликт.

"Несправедливостта трябва да бъде прекратена. Международната общност трябва да обърне внимание на чувствителността, свързана с джамията Ал-Акса. Ние предупреждаваме за това от години. Моля, обърнете внимание на нашите предупреждения. Не можете да си играете със свещеното. Това трябва да приключи незабавно", каза още Фидан.

"Тази война може да доведе до по-големи войни, но може да доведе и до исторически мир. Нашият президент вярва, че историческият мир е възможен", посочи турският външен министър.
 
Нора Чолакова/БТА