/ Gulliver/Getty Images
Европейският съвет ще заседава във вторник извънредно онлайн, за да обсъди обстановката в Израел и Газа. Очаква се на заседанието да бъдат набелязани краткосрочни и средносрочни решения, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Изключително важно е да се определи общоевропейска позиция за събитията, съобразно европейските договори и ценности, за да се начертае ясна посока за действие предвид сложната обстановка, заявява Мишел.

ЕС дава до 75 милиона евро хуманитарната помощ за Газа

В края на миналата седмица ЕС разпространи съвместно изявление, в което се посочваше, че ЕС осъжда нападението на "Хамас", което определя като тероризъм. Отправен бе призив за незабавно и безусловно освобождаване на взетите заложници.

Според предварителния дневен ред за днешната среща Европейският съвет ще обсъди осигуряването на хуманитарна помощ и прилагането на хуманитарното право. Предвижда се да бъде разисквано взаимодействието с други страни в региона за намирането на траен мир на основата на две държави. Участниците в заседанието ще разговарят за възможните последици по отношение на сигурността на европейските граждани и заплахата от възможна миграционна вълна.
Николай Желязков/БТА