"В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви". Това каза президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир.

Молитва за мир в Софийската синагога

"Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят", добави той.

"Осъждаме по най-категоричен начин бруталните терористични атаки на "Хамас" в Израел. Искрени съболезнования за жертвите и техните семейства", каза от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Ние, българите, наричаме много народи приятелски - такава е нашата, изкована с хилядолетия, ценностна система, но еврейският народ за нас, българите, е братски", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври.

На него присъстваха президентът Румен Радев, министърът на външните работи Мария Габриел, председателят на НС Росен Желязков, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на институциите, дипломатическия корпус и др.
Никол Николова, Елена Николова/БТА