/ iStock/Getty Images
В планините днес у нас е много ветровито. Най-силен е вятърът на Черни връх, на който в 12.00 часа средната скорост на вятъра беше 34 метра в секунда, с пориви на вятъра, които не могат да се измерят, тъй като са над 40 метра в секунда. Това каза Мартин Славчев - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, и уточни, че вятър от над 40 метра в секунда е доста силен и граничи с ураганния вятър.

С поривите на вятъра се измерва моментната максимална скорост на вятъра или неговото моментно усилване, обясни метеорологът.

На връх Ботев, преди обяд, също имаше силни пориви на вятъра. Сега те са 16 метра в секунда, със средна скорост 14 метра в секунда. На Мусала има вятър от 14 метра в секунда, съобщи Мартин Славчев.

НИМХ: Жълт код за силен южен вятър в 21 области на страната

Той каза, че във Враца поривите на вятъра са достигнали до 22 метра в секунда. В София вече няма пориви на вятъра и в момента са отчетени 3 метра в секунда, а по-рано са отчетени 6 метра в секунда. Това пак не е малко, защото 6 метра в секунда е умерен вятър, макар и в долната граница, обясни синоптикът.

По думите му и утре пак ще има вятър, но вече ще е от запад и с него ще нахлува студен въздух, а днешният вятър е южен и "носи по-топло усещане". Утре ще се понижават температурите и със западния вятър усещането на хората ще е за по-студено време, дори да не е толкова студено, каза Славчев
БТА