Липсата на денонощна аптека през зимата принуждава хората в Несебър да пътуват до Бургас или до Поморие в търсене на лекарства дори през нощта. Затова група доброволци решиха да направят кутия за взаимопомощ с най-необходимото.

Сряда вечерта била една от най-тежките в живота на Десислава Георгиева. При битов инцидент пострадал съпругът ѝ.

Мъжът ми си изгори ръката с вряла вода, станаха мазоли, пришки, мехури. Звъннах на личната лекарка и тя ми каза кои медикаменти да използвам. Обаче в моята лична аптечка ги нямах. Тогава се сетих за поста на Николай Николов и му писах във ФБ, той ми каза наличните медикаменти и се оказа, че точно тези, които тя ми каза ги има налични. Отидох в магазина,взеха си медикаментите, третирахме раната и днес трябва да ги върна обратно в аптечката”, разказва Десислава Георгиева, жител на Несебър.

Спекула с медицинските маски в интернет - продават ги на нереално високи цени (ВИДЕО)

Принципът на използването на медикаментите от аптечката, която е поставена от дни в денонощния магазин в Несебър е - вземаш без да плащаш и връщаш същия препарат при първа възможност. Идеята дошла след като Николай на гърба си изпитал народната мъдрост „неволята учи”.

Една вече с моята приятелка обикаляхме цяла нощ да търсим хапчета,следователно нямаше аптека и от там дойде идеята да направим нещо. Допитахме се до фармацевт кои лекарства можем да сложим без рецепта,които няма да навредят на колегите в денонощния магазин  и на нас следователно.И така събрахме лекарствата, описахме ги,купихме ги, заредихме аптечката”, казва Николай Николаев, „Шофьори Несебър”.

Наемателят на магазин на улицата свързваща Стария и новия Несебър приел да съхранява аптечката не се поколебал за миг да се включи в инициативата за взаимопомощ
И тъй като е добра инициативата,тъй като нямаме в Несебър денонощна аптека и  решихме да се съгласим”, казва Георги Хасърджиев, наемател на магазина. А екипа на групата в социалната мрежа обмисля да постави още една аптечка за взаимопомощ. В другия квартал на града.