/ БГНЕС
В Комисията по култура и медии дискутира по законопроекта за собствеността на медиите
98918
В Комисията по култура и медии дискутира по законопроекта за собствеността на медиите
  • В Комисията по култура и медии дискутира по законопроекта за собствеността на медиите
Комисията по култура и медии в Народното събрание организира обсъждане на приетите на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Вносители на предложенията за регулация на медиите са депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски.
 
Идеята на вчерашната дискусия бе да се чуят мненията на институции, които имат отношение към Закона, неправителствени организации и на самите медии. Законопроектът беше приет през юли, след което беше даден дълъг срок за промени, които да бъдат обсъдени преди второто четене.
 
ДПС предлага медиите да декларират пълното финансиране на дейността си

„Целта е новият закон да помогне за осветляване на собствеността на медиите и тяхното непазарно финансиране”, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев, който заедно с колегите си Делян Пеевски, Велислава Кръстева и Хамид Хамид са вносители на закона.
 
Преди началото на обсъждането еврокомисарят Мария Габриел поздрави депутатите и призова медиите да бъдат партньори на Европейската комисия (ЕК) в борбата с медийната дезинформация. Тя призна, че е впечатлена от желанието да се проведе този дебат и да има по-усъвършенствано законодателство.

След това еврокомисарят поиска действия за намаляване на разпространяването на дезинформация и за ограничаване на влиянието на фалшивите новини.

Парламентът одобри на първо четене медийния закон на Пеевски

Главният редактор на сайта OFFNews.bg Владимир Йончев направи друго предложение за допълнение на медийния закон. Той предложи да се направи така, че засегнатите страни да могат да съдят анонимните сайтове за плагиатство, т.е. да се знае юридическото лице, отговорно за тях.
 
Предстои Законът да бъде разгледан и на второ четене в пленарната зала.