Уволниха скандалната директорка на дом „Таньо войвода” в Асеновград
Уволниха скандалната директорка на дом „Таньо войвода” в Асеновград / снимка: DarikNews.bg, архив, Пловдив

Директорът на дом „Таньо войвода" в Асеновград Весела Симеонова ще бъде дисциплинарно уволнена. Заповедта е на кмета на общината д-р Емил Караиванов, съобщи за Дарик самият той. Причината са редица нарушения в дома, установени от Държавна агенция „Закрила на детето”, полицията, прокуратурата и представители на общината. По думите на Караиванов, най-тежкото наказание е заради случая с трите момичета, които през лятото обвиниха възпитателите си в тормоз.

Весела Симеонова заяви за Дарик, че новината за уволнението си научила от медиите и няма да коментира, докато не се запознае със заповедта. Тя обаче ще обжалва уволнението си.

Преди четири месеца три момичета от дома подадоха жалба в прокуратурата, че са били заключвани в изолатора в продължение на седем дни. Те обвиниха възпитателите си и директорката в системен тормоз и срещу Симеонова бе повдигнато обвинение. Тогава Районен съд-Асеновград я отстрани с мотива, че ще повлияе със служебното си положение върху показанията на децата и на служителите в дома. По-късно обаче окръжните магистрати я върнаха на работа. От Държавната агенция за закрила на детето поискаха Симеонова да бъде дисциплинарно уволнена, но бившият кмет на Асеновград Христо Грудев отказа да я освободи. След случая трите момичета не живеят в дома.

В края на миналия месец Районна прокуратура-Асеновград и комисия от общината започнаха проверка в дома заради заключено в едно от спалните помещения 16-годишно дете. Момчето е с психически проблеми и по думите на Весела Симеонова е заключено от дежурните възпитатели. Тогава тя подаде сигнала до полицията. Според запознати Симеонова умишлено е „натопила” тези възпитатели, тъй като те свидетелстваха срещу нея в съда.