Условна присъда за дъщерята на Кирил Рашков - Събка, заради незаконно притежавани антики
Условна присъда за дъщерята на Кирил Рашков - Събка, заради незаконно притежавани антики / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дъщерята на Кирил Рашков - Събка е осъдена на две години "лишаване от свобода" условно за незаконно притежание на антични предмети. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Пловдив.

Наказанието е наложено след сключено споразумение между Събка Рашкова и Окръжна прокуратура - Пловдив и е одобрено от съда, допълва БТА.

Рашкова ще трябва да заплати и глоба в размер на 10 000 лева.

Събка Рашкова се е признала за виновна в това, че в края на април 2009 г. в с. Катуница е открила културни ценности и в продължение на седем дни не е съобщила на властите.

Рашкова е признала още, че за периода от април 2009 г. до септември 2011 г. в с. Катуница е държала археологически обекти, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Културните ценности са открити при претърсвания в дома на Рашкова през октомври 2011 година. Намерени са две старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха, 4 бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити.

Общата стойност на ценностите е 28 527 лв.

От пресцентъра на съда уточняват, че предметите ще бъдат предадени на Археологическия, Историческия и Етнографския музей в Пловдив

Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.