Експертен съвет на управляващата коалиция се събра в понеделник вечер в Министерството на финансите. Преди срещата стана ясно, че ще обсъждат Националния план за въвеждане на еврото и антикризните мерки.

Засега 1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото в България. Това потвърди председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански след експертната среща.



"Доста антиинфлационни мерки обсъдихме - всички, които са предложени от партньорите. В момента разчетите са готови. Сега ще се върнем при парламентарните групи и ще обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така че да можем да подкрепим хората по най-добрия възможен начин". Това каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров на излизане от сградата на министерството.

Андрей Гюров
БТА


Преди срещата коалиционните партньори направиха кратки коментари за темите, които ще обсъждат.

Ще говорим за техническите изисквания за въвеждане на еврото, както е по план, каза пред журналисти Гюров на влизане в сградата на министерството.

Ивайло Мирчев: България трябваше да влезе в еврозоната още през 2009 г.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" посочи, че ще се обсъждат и антиифлационните мерки. 

Ивайло Мирчев
БТА

Според Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" ще се стигне до обсъждане в парламента на плана за еврото.

Коалиционният съвет обсъжда предоставянето на военна помощ за Украйна (ОБЗОР)

В сградата на министерството влязоха вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, както и представители на "БСП за България" и "Има такъв народ".

БТА

Парламентарната група на "Има такъв народ" поиска в декларация миналата седмица Националният план за въвеждане на еврото да бъде обсъден в парламента и напомни за коалиционното споразумение и декларирания там приоритет еврото да бъде въведено след анализ и мащабна информационна кампания.

БТА

БТА