Съветът на управляващата коалиция обсъжда тази вечер предоставянето на военна помощ за Украйна. 

Утре парламентът ще обсъди предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна. Внесени са три проекторешения - от "Продължаваме Промяната", от ГЕРБ-СДС и от "Демократична България".

Преди дни председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова предупреди, че ще напуснат управляващата коалиция, ако Министерският съвет гласува оръжие за Украйна. 

Миналата седмица представители на управляващата коалиция бяха на посещение в Киев и се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски. БСП не изпрати свой представител в българската делегация в Украйна, водена от министър-председателя Кирил Петков. След завръщането си, премиерът обясни, че Зеленски е помолил за ремонт на оръжието, което страната вече има.

Тази вечер Станислав Балабанов потвърди, че президентът на Украйна не е поискал военна помощ, а ремонт на военна техника в България. Той потвърди също, че се предвижда Народното събрание да даде мандат на Министерския съвет (МС) да решава за помощ за Украйна. 

Вицепремиерът Гроздан Караджов обясни, че присъства на коалиционния съвет, защото от ИТН са преценили, че ще има един представител на парламентарната група и един от изпълнителната власт. 

По-рано днес ръководството на БСП и на ПГ на левицата, заедно с партньорите в коалицията "БСП за България" се събраха на общо заседание относно "позиция по износ на оръжия за Украйна и газовите доставки за България". 
БТА