Димитър Радев 
Димитър Радев  / БГНЕС
Политическото решение за Еврозоната ще има своята цена и тя няма да е малка, заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев при изслушването си в парламента относно готовността на България за членство в Еврозоната. Той призова депутатите да се фокусират върху това как да разрешат политическата криза. По думите му със служебно правителство "тази работа с Еврозоната няма как да стане". 

Истинският дебат днес е "за" или "против" еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект, каза Димитър Радев в началото на изказването си по повод дневния ред на парламента. Той посочи, че в точката за изслушване на ръководството на БНБ този въпрос се съдържа зад експертно поставените въпроси, т.е. имплицитно. По думите му в следващата точка - за проекторешение във връзка с приемането на еврото, този въпрос е поставен директно, но въпросът и в двата случая е един и същ.

Въпросът за Еврозоната е преди всичко друго политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание, заяви управителят на БНБ.

"Всъщност въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на сериозно вече забавения процес на присъединяване към Еврозоната", коментира Димитър Радев, като отбеляза, че изразява личното си мнение.

Той посочи, че това е третата дискусия на тема анализ на ефектите от присъединяване към Еврозоната в парламентарен формат, в която участва в последните шест месеца.

Преди това Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България", която е инициатор на изслушването, постави въпроси към управителя на БНБ, сред които вярно ли е, че за да отговорим на изискванията за влизане в Еврозоната, трябва да свалим рязко инфлацията на 6-7%, дефицитът да влезе в рамките на 3 %, това може ли да стане с много рязко намаляване на разходите за заплати, социални плащания и това би ли довело до рецесия на икономиката. Нинова попита и за доклада, който трябваше да бъде изготвен за плюсовете и минусите от влизането в Еврозоната.

Целта на това изслушване е да кажем на хората истината, не да идеологизираме, не да политизираме, коментира лидерът на БСП. По думите ѝ в момента не можем да влезем в Еврозоната.
БТА