От началото на войната в Украйна през февруари т.г. най-малко 972 деца са убити или пострадали от насилието, показват данни на ООН, съобщиха от УНИЦЕФ в България. Така средно всеки ден 5 деца губят живота си или са ранени от военните действия.

Почти всяко дете в Украйна е подложено на силен стрес, а бягащите от насилието са в значителен риск от разделяне от семейството, насилие, злоупотреби, сексуална експлоатация и трафик на хора.

Радев до Зеленски: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Шест месеца след началото на войната децата продължават да се борят със страха, тревожността и скръбта от загубата на близки, разделянето от семейството, принудителното напускане на дома, посочват от УНИЦЕФ България. Това прави още по-необходими усилията в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите.

УНИЦЕФ ще продължи да подкрепя децата от Украйна както вътре в страната, така и в приемащите бежанци съседни страни, включително и България, която се включи активно в отговора на кризата. УНИЦЕФ България и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 6 центъра за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка“ (Blue Dot), в които те могат да получат информация, психологична подкрепа и правни съвети, както и да бъдат насочени към услуги.

Скорошното начало на новата учебна година също напомня колко много са изгубили децата в Украйна. Насилието доведе до сътресения в образователната система, като по данни на УНИЦЕФ 1 от всеки 10 училища е било засегнато или напълно разрушено.  

За първите две седмици от началото на кампанията на УНИЦЕФ „Добре дошли в училище в България“ стотици украински семейства са получили информация за стъпките за включване на децата в българската образователна система.

Зеленски: Когато Русия нахлу, Украйна се роди отново

УНИЦЕФ продължава да призовава за незабавно спиране на огъня в Украйна, така че всички деца да бъдат защитени. Децата от Украйна спешно се нуждаят от сигурност, стабилност, достъп до безопасно образование, услуги за закрила на детето и психосоциална подкрепа. И най-вече – от мир, посочват от организацията.
БТА