Удължиха срока на комисията „Хохегер до края на октомври
Удължиха срока на комисията „Хохегер до края на октомври / Sofia Photo Agency, архив

Временната анкетна комисия, която разследва скандала с управлението на тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер, ще продължи работа до края на октомври. Това реши парламентът, като прие предложението на управляващите да се удължи срокът на действие на комисията.

Според опозицията ГЕРБ иска да използва комисията с политически цели, а не защото търсят истината.

Управляващите обаче контрираха, че имат твърде много информация, която да обработят, и това налага удължаването.

В Австрия срещу Хохегер, наречен от местните медии "крал на корупцията", се води мащабно разследване на всички нива - от прокуратурата до специална комисия в парламента. През 2008 г. той беше избран от правителството на тройната коалиция да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз именно заради ширещата се корупция и организирана престъпност.

арламентът реши да създаде временна комисия, която да проучи скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. Идеята, предложена от ГЕРБ, предвижда да се проверят договорите, които са сключвани с Хохегер по време на управлението на тройната коалиция.

Според опозицията истинската цел за създаването на тази комисия е да отвлече вниманието на обществото от реалните въпроси. Другата причина, която изтъкнаха от БСП и ДПС, е, че е засилило критичното говорене на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. В случая е замесена и Моника Йосифова, с която Станишев живее на семейни начала. Нейната ПР агенция е подизпълнител по двата договора, сключени в Хохегер.