Новият срок ще започне да тече от 1 февруари
Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи на кабинета удължаване на извънредната епидемична обстановка с 3 месеца от 1 февруари. Това съобщи той пред депутатите от здравната комисия по време на изслушването му.

"Това, което възнамеряваме да предложим на правителството, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с 3 месеца", заяви министърът.

Той аргументира решението на здравните власти с набирането на скорост от новия щам, който вече шета в Европа, а и у нас.

"Новият щам е вече тук, все още не сме го доказали. Това поставя пред сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки", обясни причината за удължаването на извънредната обстановка здравният министър.

"Основна грижа на Министерството на здравеопазването е опазването на живота и здравето на всеки отделен български гражданин. Основното за нас по време на изборите ще бъде и опазването живота и здравето на всеки, пожелал да упражни правото си на глас. От повече от два месеца сме в непрекъснати контакти с ЦИК. Обсъждаме всеки един детайл и хипотеза, свързани с изборите. Голяма част от противоепидемичните мерки са ясни. Те ще бъдат разписани в специален протокол. В тази връзка искам да уверя, че работим в пълен синхрон“, увери народните представители министър Ангелов.

Той обясни, че още в началото на ваксинационната кампания заедно със здравните експерти са очаквали да се получи евентуално забавяне на доставките. Затова и са предпочели не да ваксинират само с първата доза колкото може повече хора, а да осигурят първо втората доза на вече ваксинираните.

"Оказахме се прави", каза министърът. Той заяви, че ако не бяха избрали този подход, сега 17 хил. български граждани щяха да останат само с една доза, а това е провал на ваксинационния план. Костадин Ангелов добави, че очакваме той да тръгне съвсем плавно вече и след регистрирането на третата ваксина, за която очакваме разрешение в края на месеца.

Здравният министър поясни, че от самото начало са допускали, че ще има забавяне с доставките на ваксините срещу коронавируса и затова са предпочели да ваксинират не повече хора с по една доза, а възможно най-много българи с пълните две дози.

"Когато първите 35 хиляди дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза, или да гарантираме и втора доза от тях", обясни министър Ангелов.

"Оказахме се прави", каза още министър Ангелов. Той заяви, че ако не бяхме избрали този подход, сега 17 хил. български граждани щяха да останат само с една доза, а това е провал на ваксинационния план.

Костадин Ангелов добави, че очакваме той да тръгне съвсем плавно вече и масово след регистрирането на третата ваксина.

"Очакваме до края на този месец да имаме решение и за третата ваксина и ще се раздвижим в тези класации", успокои той депутатите.

Той съобщи пред депутатите също така, че вече се готви здравният протокол за изборите в сътрудничество с ЦИК, с която са проведени срещи.