Учредиха партия ГЕРБ
Учредиха партия ГЕРБ / netinfo

В София беше учредена политическата партия ГЕРБ, а за неин официален председател беше избран бившият заместник-кмет на София Цветан Цветанов. Неформален лидер на новата политическа формация е софийският кмет Бойко Борисов.

3478 души от цяла България учредиха политическата партия ГЕРБ, а предложенията за неин лидер бяха две – на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов.

Борисов обаче е кмет и по закон няма право да застане начело на партия. Цветанов вече не е заместник-кмет, след като още в петък Борисов го е освободил от поста. Преди избирането на Цветан Цветанов за председател на партията кметът каза:

Аз поемам ангажимент, ако не съм кмет, един ден да си заема мястото като лидер на тази партия, която създадох. Искам да се съобразите с моето мнение да гласувате за председателя Цветанов, да слушате и да знаете, че това, което той ви казва, ви го казвам аз.

<!--Sm-->

Неформалният лидер на партията обясни, че ако тя се омаскари като останалите, лично той ще обяви края й. Три са нещата, които делегатите е необходимо да знаят, каза той:

Партия ГЕРБ ще е партия, на първо място, на тези, които се борят с организираната престъпност и корупцията и са за истински реформи в съдебната система.

Второ, насилието в училищата, сред децата, сред подрастващото поколение ни кара да изведем в приоритет семейството, възпитанието на децата в семейството. За ценностите, които се учат в семейство, нито полицаите са ни длъжни, нито учителите са ни длъжни – те даряват знания, те не възпитават, каза още Борсов.

Третото важно нещо е, че България е могла да остане енергиен център на Балканите още осем месеца, ако политиците са действали както трябва.

Партия ГЕРБ ще работи също така за свободен достъп до медицинска помощ на всеки български гражданин, независимо от материалното му положение. Здравеопазването ще е един от основните приоритети на учредяващата се политическа сила и е записан в програмата на партията.

В програмата на партия ГЕРБ пише още, че ще работи за модерно и проспериращо общество и ще се отстоява правата на българите като европейски граждани.

ГЕРБ ще защитава пазарната икономика и справедливите данъци и ще работи за преодоляване на обезлюдяването на малките градове и села.

В дейността си новата партия ще подпомага образованието, културата, научните среди, развитието на армията.

Новата политическа сила ще се бори срещу наркотиците. Основните принципи и цели на ГЕРБ са гражданските свободи, европеизацията, равните възможности за всички граждани без значение на пол, религия и възраст, благоденствието и повишаването на жизненото равнище.

Според Устава на партията тя ще се финансира от собствени приходи и държавна субсидия. Членовете на ГЕРБ ще плащат месечна членска вноска от 1% от минималната работна заплата в страната. За просрочена вноска ще се начислява лихва в размер на основния лихвен процент, определен от Българската народна банка. Нито един от учредителите няма да се ползва с привилегии.

Стана ясно, че гражданското сдружение ГЕРБ с председател Душана Здравкова ще продължи да съществува и дори ще контролира партията.