Учителите в София ще взимат с 20 лв. повече
Учителите в София ще взимат с 20 лв. повече / снимкa: Sofia Photo Agency

С 20 лева да се увеличат заплатите на столичните учители със задна дата от 1 ноември, такова предложение е внесъл в Столичния общински съвет кметът Бойко Борисов.

Парите са предназначени да покрият разходите поне по една от линиите на градския транспорт, обясни заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова.

Мотивът да бъдат увеличени парите на столичните педагози е тревожната тенденция от липса на кадри. Все повече софийски учители напускат детските градини и началните училища, каза тя. По думите й с увеличение на възнаграждението Столична община се стреми да стимулира кадрите си.

За първи път тази година София отделя 60 милиона лева за образование, съобщи Фандъкова. По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че управляващите не правят нищо за приоритетните сфери в българското общество, сред които е и образованието.

Правителството ни учи на порочни практики с начина на разпределяне на бюджетния излишък, с който си купува следващите парламентарни избори. Такова мнение защити лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса, организирана от неговата партия и фондация „Ханс Зайдел” по въпросите на висшето образование.

По думите на Борисов управляващите определят нисък бюджет и висок излишък, който после разпределят между своите министри, фирми и кметове, без да правят нищо за приоритетни сфери в българското общество, сред които е и образованието. Затова предсрочните избори са задължителни - защото правителството за пореден път демонстрира наглост, обобщи Борисов.

В отговор на въпрос на Дарик, кметът успокои столични, че по пътищата в София всичко е наред и насочи вниманието към зимната обстановка по магистралите.