Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета
Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета / снимка: Dariknews.bg, архив

Учители по география на символичен протест срещу проект на Министерство на образованието за намаляване на часовете по география. Според председателя на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти доц. Марин Русев, идеята на протестиращите преподаватели е часовете по география да бъдат изравнени с тези по история. Русев обясни, че двата предмета са тясно свързани, а според новия проект за учебните планове и програми, часовете по история са с 18 повече в гимназиален етап на обучение.

По думите на Марин Русев, предметът география търпи дискриминация спрямо други предмети като музика и изобразително изкуство. Това според него важи както за гимназиален, така и за прогимназиален етап.

„190 часа са предвидени за 5-ти, 6-ти и 7-ми клас изучаване на музика, 190 часа са предвидени за изучаване на изобразително изкуство в същите класове, а за география са предвидени 174 часа. Ще дам и друг пример - историята в съотношение с географията в проектонаредбата за учебния план, ако ги сравним - 63%, географията е остатъкът от 37%. Днес в цялата страна географи от най-големите селища в България подкрепят инициативата и двете днес изпратени писма до министерството, в които се настоява намаляване на разликата между история и география", каза Русев.

Днес преподаватели по география от цялата страна носиха трикольорни лентички в знак на несъгласие с готвените от просветното ведомство промени. Засега учителите не обсъждат по-радикални протестни действия.