Учение за осуетяване на атентат на летище Бургас се провалило през пролетта
Учение за осуетяване на атентат на летище Бургас се провалило през пролетта / Reuters, архив

Слаба организация е провалила провеждане на тактическо учение за осуетяване на бомбен атентат на летище Бургас, научи „Дарик" от свои източници в ръководството на правоохранителните органи.

Учението е било насрочено за пролетта. По сценарий в него е трябвало да се включат специални части, полиция, противопожарна служба, Бърза помощ, служители на летище Бургас и логистични звена. Целта на занятието е била да бъде детайлно разиграна хипотетична ситуация, в която службите за сигурност са получили сигнал за взривно устройство на летище "Бургас" и се налага да заловят силово група терористи. Тактическите части е трябвало да обезвредят терористите в различни точки на летището, като една от задачите е била спасяване на заложници, които са били под прицел на въоръжен нападател. Лошата координация и мудна планировка на организаторите е довела до пропускане на удобен момент за провеждане на тренировъчното учение и то е било отложено за есента.

Провеждането на тактическото учение беше изпреварено от истински бомбен атентат на летище Бургас, при който загинаха 7 души.