Учебната година ще започне спокойно, уверена е Меглена Кунева
Учебната година ще започне спокойно, уверена е Меглена Кунева / БГНЕС, архив

Учебната година ще започне спокойно и всички училища са готови за първия учебен ден, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

И днес - до най-отдалечените места на страната, "пътуват" учебниците и всичко ще бъде наред за 15 септември, увери министър Кунева. От учебната 2016/2017 г. влиза новият учебен план за първи и за пети клас, но нов ще е само учебникът по "История и цивилизации" за пети клас заради големите промени в програмата.

Откриването на учебната година в страната е свързано с огромна организация и ще има засилена охрана в училищата, защото живеем в сложен свят, каза вицепремиерът. "Когато говорим за сигурност в училищата, не трябва да се напрягаме и не трябва да смятаме, че трябва да мислим непременно за опасност, а да мислим за превенция и за спокойствие", обясни министърът.

Тя припомни, че традиционно на 15 септември винаги има представители на МВР в училищата, защото е необходимо да се осигурят ред и спокойствие заради събирането на много хора в училищните дворове - учители, родители и ученици.

Децата ще са на училище и на 17 септември

През последните три-четири месеца Министерството на образованието и науката върши работа, която на практика се върши за цяла година, коментира още в Перник вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя съобщи, че във времето от март до август са изготвени 15 стандарта, като нормално за тези стандарти, включително и за обсъждането им, се изисква година.

"Новият закон не е просто Закон за предучилищното и училищното образование. Аз се надявам, че можем да го преведем на друг език и с други средства като Закон за просветата на нацията и за напредъка на нацията", каза Кунева. Тя подчерта, че законът е само първата крачка и важното сега е да се проследи много внимателно как се прилага той и какъв е ефектът от неговото приложение.

Министърът на образованието не отрече, че има криза както за учители, така и криза в самата учителска професия.