/ БГНЕС
Тристранният съвет обсъжда Закона за социално подпомагане
101297
Тристранният съвет обсъжда Закона за социално подпомагане
  • Тристранният съвет обсъжда Закона за социално подпомагане
Затягането на условията за получаване на социални и семейни помощи ще бъде обсъдено днес от Съвета за тристранно сътрудничество. Социалните партньори ще разгледат общия законопроект на ГЕРБ и Патриотите, с който се въвеждат по-сериозни санкции за трайно безработните и за бедните семейства при неспазване на правилата за получаване на помощи.
 
От ГЕРБ предлагат спиране на месечните семейни помощи, известни като детски добавки, за срок от една година, ако детето отсъства 3 дни месечно от подготвителната група в детската градина или 5 учебни часа от училище, без уважителна причина.
 
Без социални помощи за година, ако децата в семейството не ходят на училище


Към момента този вид семейна помощ е в размер на 40 лева за едно дете, 90 лева за две деца, 135 лева за три, 145 за четири и по още 20 лева за всяко следващо дете. Условието е месечният доход на човек от семейството да не надвишава 400 лева, за да бъде помощта в пълен размер, а ако доходът е от 401 до 500 лева, се отпускат 80% от размера на помощта.
 
Друга промяна предвижда помощта за първокласници да се изплаща на две равни части - в началото на учебната година и в началото на втория срок. Размерът на тази помощ за тази година е 250 лева и тя се предоставя на семействата с ниски доходи преди първия учебен ден.
 
ВМРО иска нови изисквания към получаващите социални плащания

От Патриотичния фронт предлагат промени в Закона за социалното подпомагане, с които да се въведе оценка на усилията на трайно безработните да се ограмотяват и квалифицират.
 
Оценяването ще бъде ежегодно и базирано на поставените от социалните работници цели, които трябва да изпълни даден човек, получаващ социални помощи. При две последователни отрицателни оценки размерът на социалните помощи ще бъде намаляван наполовина.