Трима от ромската фамилия, обвинена за пране на пари, остават в ареста
Трима от ромската фамилия, обвинена за пране на пари, остават в ареста / снимка: DarikNews.bg, Плевен

Постоянна мярка „задържане под стража” постанови Окръжният съд в Плевен за тримата задържани роми от град Долни Дъбник, община Плевен, по обвинения за пране на пари и престъпления в особено големи размери, против данъчната система на Република България. Това стана ясно на специална пресконференция, дадена от окръжния прокурор на Плевен Иво Радев и наблюдаващия прокурор по случая Рени Кирилова.

По сигнал на специализираната административна дирекция „Финансово разузнаване” при ДАНС, в Окръжна прокуратура-Плевен през месец юни 2013 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за пране на пари като първоначалната сума е била над 1 млн. долара.

След получаването на данни за наличието на паричен превод за над 91 000 долара в края на декември 2013 г. е отправен сигнал за съмнителна операция към специализираната административна дирекция „Финансово разузнаване”, която е поискала от министъра на финансите да наложи превантивна мярка по Закона за мерките за изпиране на пари по смисъла на чл.12 ал. 1. Съгласно тази мярка, считано от 6 януари 2014 г., операцията по изтегляне на 91 000 долара от сметката на Станьо Маринов от Долни Дъбник е спряна.

Наблюдаващият прокурор Рени Кирилова съобщи, че във връзка със случая, на 3 януари 2014 г. е извършена специализирана полицейска операция с участието на служители от сектор „Оперативна реализация” при ДАНС, както и на служители от ОД на МВР-Плевен и прокурори от Окръжна прокуратура-Плевен.

При извършената проверка от недвижими имоти на фамилията Маринови в Долни Дъбник са били иззети над 4 кг накити и монети, за които предстои експертиза, която да установи вида и качеството им. Иззети са още три луксозни автомобила на обща стойност по първоначална оценка от 400 000 лева и множество документи за получени парични преводи с наредители от Палестинската автономна територия. Всичко на стойност 3 082 218 лева. При акцията е намерен и лизингов договор със софийска автокъща за автомобил на стойност 427 000 лева, който не е бил открит.

Към момента са повдигнати обвинения на Иван Маринов и синовете му Станьо Маринов и Горан Станев за пране на пари в особено големи размери. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай. Обвинението е и за получени парични преводи - два или повече пъти като обвинените лица са получили, държали, използвали и са се разпореждали с парични средства на стойност около 2 163 000 долара в периода 2010-2013 г. за които те са знаели, че са придобити за престъпна дейност.

Прокурор Рени Кирилова, каза, че предстои по повод превода от 91 000 долара в сметката на Станьо Маринов, прокуратурата да поиска от Окръжен съд-Плевен, да бъде приложена мярка за процесуална принуда - обезпечаване и съответната глоба и конфискация, предвидени от текста на обвинението. Предстои и запор на парите.
По данни от паричните преводи в резултат от престъплението са били увредени интересите на около 30 палестински граждани.

На този етап становището на Окръжна прокуратура-Плевен е, че членовете на фамилията Маринови от Долни Дъбник са въвеждали в заблуждение тези хора, че могат да въздействат благоприятно върху здравето им, съдбата и живота им. Рени Кирова обясни, че с оглед на това следва, след като на обвиняемите се вмени отговорност със съответния съдебен акт за пране на пари, да бъдат защитени интересите на палестинските граждани, чрез предявяване на искове от тяхна страна при един бъдещ съдебен процес за нанесени имотни вреди. Кирилова изрази мнение, че може би в случая е нужна и намесата на посланика на Палестина у нас. Тя обаче не изключи възможността за участие на ромската фамилия в сделки с незаконно оръжие или наркотици.

Относно схемата за извършването на преводите от Палестина към България стана ясно още, че те са били на стойност от 4500 долара и нагоре. В схемата са били включени около 20 души, живеещи в Долни Дъбник, като са ползвани личните им данни - в повечето случаи с тяхното съгласие.

Иван Маринов и синовете му Станьо Маринов и Горан Станев остават в ареста като по повдигнатите обвинения, законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода, глоба от 10 000 до 300 000 лева и конфискация на цялото имущество, уточни окръжният прокурор и административен ръководител на Окръжна прокуратура-Плевен Иво Радев.

Постановената мярка „задържане под стража” може да бъде обжалвана до 10 януари 2014 г. пред Апелативния съд във Велико Търново.

Новини от Плевен