Към момента са разпределени над 53 000 защитни маски, над 3000 костюма и близо 86 000 чифта очила
Три български фирми вече шият защитни облекла у нас. Това обявиха от координационния център към правителството. Данните изнесе главен комисар Николай Николов, предава NOVA.

Расте броят на дарителите в борбата с COVID-19 (ВИДЕО)

Отчетът идва след днешното заседание на логистично-координационния център
. На 17 март той беше създаден със заповед на премиера  и отговаря за разпределението на облеклата, шлемовете, ръкавиците и дизенфектантите по болниците и спешните центрове. Главен Комисар Николов е категоричен, че центърът се справя по предназначение.

Към момента са разпределени над 53 000 защитни маски, над 3000 костюма и близо 86 000 чифта очила. „В повечето аптеките вече има маски и дезифектанти. Организирано е производство на маски в България.

Мутафчийски: Да не се лигавим с мерките, труповете не може да се скрият

Повече от 60 фирми предложиха своите оферти и услуги за организиране на производство”
, каза Николай Николов - директор на ГД "ПБЗН". С лични предпазни средства са окомплектовани и всичките доброволци. А подкрепа за овладяване на здравната криза заради COVID-19, държавата получава и по линия на транспорта.

„Няколко търговци на автомобили предложиха своите услуги и дадоха за нуждите на координационния център и за доброволците през кметовете на общини", обясни Николов. За болниците у нас се създават допълнителни финансови механизми, за да извършват и дейностите, различни от борбата с вируса.

Доброволци ще помагат на социалните служби и на здравните заведения

„Министерство на здравеопазването заедно НЗОК  обсъдиха и взеха решение на всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено 85% от възнаграждението на базата на минали доходи, дори без да е отчетена дейност", каза още генералът.

Професор Мутафчийски припомни и усилията на държавата за новоткритите лаборатории и лечението на пациенти, които не са хоспитализирани.
nova.bg