Продължава вълната от дарители, решили да помогнат в борбата с COVID-19, съобщава NOVA. Традиционната кампания на „Райфайзенбанк ” - „Избери, за да помогнеш”, събра над 190 хиляди лева. Средствата са както лични дарения на служителите, така и добавена сума от финансовата институция.

Големите дарения за битката срещу коронавируса продължават

Парите ще бъдат разпределени между ВМА, „Пирогов” и „Александровска болница”. С тях ще бъдат купени диагностични тестове, защитни облекла и оборудване за лаборатория по вирусология.

Националната асоциация на строителните предприемачи е с дарение от 100 000 лева за Министерството на здравеопазването. Средствата ще бъдат използвани за нуждите на болниците и лекарите в цялата страна.

Биовет“ АД дарява 250 000 лв. за хора в неравностойно положение в Пещера

А един жест трогна хиляди българи днес. В страницата си в социалната мрежа, многопрофилната болница в Исперих благодари на 80-годишната Недие Мехмед от село Печеница. Възрастната жена е дарила цялата си пенсия за нуждите на лечебното заведение.

525 бебета са проплакали за пръв път в болница „Шейново” от началото на годината досега. Това е с 8 % повече в сравнение със същия период миналата година, отчитат от лечебното заведение. А от 13 март, когато страната ни влезе в извънредно положение, броят им расте.

„Не можем да спрем да се ражда новият живот. И съответно ние сме тук, да се справяме с това и да ги посрещаме. Това, което ни безпокои, е ситуацията. Това, че може да има заболяла жена”, обясни Емилия Балбаки - главна акушерка в АГ „Шейново”.

Пеевски дари защитни облекла на лекарите в болницата в Пазарджик

В болницата има специален сектор с операционна зала и 4 стаи, ако се появи пациентка с COVID-19
. Но медицинският персонал не разполага с достатъчно предпазни средства. Затова от болницата призоваха всички, които имат възможност, да дарят.

„Малко апаратура, най-вече за проследяване състоянието на бременната жена, пациентски монитор, акушерски монитор. Затова имаме нужда от малко помощ в този момент, за да бъдем съвсем готови, ако се случи да приемем такава пациентка”, обясни д-р Румен Велев, директор на АГ „Шейново”.

А в цялата страна, даренията не спират. Фирма „Контракт Сити” осигури 20 хил. лв. Половината от тях директно на Министерството на здравеопазването. „Дарението е благороден акт, но личен акт, който в повечето случаи е добре да бъде анонимен. Дарението това е проява на добро. Да направиш добро”, коментира Асен Чавдаров – съсобственик на строително-инвестиционна компания „Контракт Сити”.

Над 1,3 млн. са даренията за ВМА: Пеевски, ОББ и "Райфайзен" най-големите дарители

5 000 лева са преведени за нуждите на болница „Сердика”. И днес продължиха даренията на депутата Делян Пеевски. От болницата в Пазарджик съобщиха, че са получили 100 броя водонепроницаеми мембранни гащеризона с качулка за многократна употреба. Лечебното заведение получи костюми и от фирма „НИВЕЛ“. А фирма „Дичи” предостави дихателен апарат на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

А служителите на NOVA ще дарят средства на тези наши сънародници, които имат нужда от помощ. На имейла zaedno@ntv.bg вече пристигат стотици писма. Екипът на новините ще отговори на всяко едно от тях и ще се постарае да откликне на хората в нужда.
nova.bg