/ БГНЕС
Политическа демонстрация за сплашване - така Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" и заместник-председател на партията, определи пред Българското национално радио сигнала със заплаха за убийство на председателката на Народното събрание Ива Митева.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", добави той.

Заплашиха с убийство Ива Митева, тя: Страх ме е за близките ми (ОБЗОР)

По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си.

"Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.", посочи още Йорданов.

Арестуваха криминално проявен за заплахата срещу Ива Митева

По думите му е имало прекалено много съвпадения.

"Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите, доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали. Прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. Не мисля, че някой се е напил и е изпратил имейл със заплаха", добави той.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за мъжа, заплашил с убийство Ива Митева

Йорданов заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет.

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президентът Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на Бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество”, коментира Тошко Йорданов.

Официално: ИТН няма да подкрепи кабинет на БСП

Според Тошко Йорданов има тенденциозна координирана атака срещу Петър Илиев, кандидат на ИТН за вицепремиер в предложения от партията втори вариант за правителство.

По думите му целта на обвиненията в плагиатство е Илиев да бъде уволнен от Софийския университет, където преподава:

"Ние си защитаваме хората, особено когато са подложени на безпрецедентен натиск и то без причина. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо и това си е решение вътре при нас. До момента Илиев не е осъден за плагиатство, а това се доказва в съда. Има съзнателен план срещу него. Когото и да попиташ от Юридическия факултет дали някой е завършвал с 6.00 и какво означава това. Човекът е почти извънземен на тема право. Той е прекрасен юрист, тук никой не може да го атакува и не смее да каже, че е лош юрист. Той е от едно поколение с лицата от "Демократична България", което са юристи, само че той не е от тази клика".

Прокуратурата проверява сигнал, свързан с книгата на Петър Илиев

Трифонов: Ще се погрижа за Петър Илиев и ще разбера кой е готов да съсипе човек заради амбиции за власт
 
БНР