"В Министерството на правосъдието е постъпил сигнал, свързан със заплаха за убийство, насочен към председателя на Народното събрание - Ива Митева", това каза пред журналисти председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

"Разбрахме, че в 11:40 часа, ако не се лъжа, е постъпил сигнал за заплаха за убийство към г-жа Ива Митева.  Интересно е съвпадението, че в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене, веднага някой се е активирал, за да изпрати имейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация", каза Йорданов.

От Националната служба за охрана потвърдиха тази информация, като информираха, че днес, в 11:40 часа, службата е сигнализирана от компетентен орган за отправена заплаха към охранявано лице. "На основание чл.16, ал.2 от Закона за НСО, на охраняваното лице е предоставена информация относно заплахата за неговата безопасност. Съгласно установената рутинна практика, достоверността и основателността на заплахата се установяват от компетентните институции, с които Националната служба поддържа тясно взаимодействие", се посочва в съобщението от НСО.

Адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ поясни, по какъв точно начин е изпратена заплахата: “Е-mail-ът е изпратен до Министерството на правосъдието, а ГДБОП вече работи по темата“.

Заплахата е била формулирана точно в едно изречение - "Утре ще убия Ива Митева".

"Анонимен пише, че има пистолет и ще я убие, но е така написано и така илюстрирано, че е смешно", коментира адвокат Хаджигенов.

Той определи сигнала като "жалък“ и „опит за натиск“.

Самата Ива Митева коментира пред медиите, че не се страхува за себе си, а за най-близките – семейството и децата.

„По-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми“, заяви тя.

БГНЕС

За сериозността на сигнала, Митева каза, че: "Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен. Това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък, всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна".

Относно охраната от НСО, тя коментира, че много лица са охранявани заради подобен тип анонимни заплахи. "Такива сигнали бяха представени и на комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много лица в държавата, затова искаме тази промяна и не приемам упреците че съм популист и дребнава. Искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата", каза председателят на парламента“.

iStock/Getty Images

Самата Митева, като председател на Парламента, има право на охрана от НСО по закон. Тя посочи, че и до момента е с достатъчно засилена охрана.

"Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха или не, но доста сериозно ми го казаха", коментира тя.

iStock/Getty Images

Ива Митева допълни още, че началникът на НСО я е информирал, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.

Главният прокурор Иван Гешев обаче коментира пред журналисти, че: „В прокуратурата не е постъпил сигнал за заплаха за убийство към Ива Митева. Нека разследващите органи да си свършат работата. До момента в прокуратурата не е постъпил такъв сигнал от МВР".

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации за отправена спрямо председателя на 46-ото Народното събрание закана за убийство. След запознаване с разпространените публикации от прокуратурата образуваха прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство. Прокурор е изискал от главния секретар на МВР да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка с публикации в медиите, че на 2 септември в 21:04 часа в Министерство на правосъдието е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на Ива Митева.

В писмото, изпратено до Главния секретар на МВР, е изискана информация, поради какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17 часа на 3 септември. Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата.

Малко по-късно и лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира заплахата срещу Ива Митева, която е издигната от партията му.

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт", написа Трифонов във Фейсбук. "Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно", отичта още лидерът на партията. 

Според него такава заплаха издава "слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде". Това написа още Трифонов и допълни: "Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно".

Припомняме, че парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. В проекта на ИТН се предвижда специализиран транспорт да нямат членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, но да им бъде осигурена охрана, ако са застрашени.

iStock/Getty Images

Също така за бивши членове на Министерски съвет, народните представители, председател на НС, премиер и президент да няма охрана и транспорт от НСО, освен ако няма заплаха срещу тях. Според председателя на парламента Ива Митева, която е вносител на законопроекта, трябва да се отмени доживотният специализиран транспорт от НСО за бившите президенти. Предлага се още отнемане на специализирания транспорт за администрацията на президента. Друго предложение е членовете на семействата на премиера, президента и председателя на НС да не се ползват от охрана на НСО.