/ ThinkStock/Getty Images
От дружеството дължат почти 200 млн. лева на „Булгаргаз“
„Топлофикация София“ е сключила първите си успешни сделки на платформата за търговия на природен газ, стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Българтрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Ръководствата на двете дружества дадоха съвместна пресконференция, на която разкриха повече подробности около позитивната новина. От миналия петък столичната топлофикация вече е регистриран ползвател на мрежата на „Булгартрансгаз“.

Сделките засега са две, сключени вчера и днес. Чрез тях дружеството е постигнало с около 12% по-ниска цена на синьото гориво. Кога потребителите ще усетят по-ниската цена обаче, решава КЕВР в рамките на регулаторния период. Най-рано това може да стане месец юли.

Тръгна официално газовата борса (ВИДЕО)

„Тези дейности, които предприехме няколко години назад с подкрепата на Европейската комисия, за създаване на газов хъб „Балкан“ вече дава първите позитивни резултати за постигане на един либерализиран и напълно конурентоспособен пазар“, подчерта Малинов.

От своя страна шефът на „Топлофикация – София“ Александър Александров поясни, че двете сделки са за по 1000 мегаватчаса, а дружеството ще продължи така до края на седмицата с платформата „ден напред“. „Най-вероятно в рамките на следващите седмици ще продължим със закупуването на количества на седмична база, докато стигнем момента, в който ще закупим количество от приблизително 100 000 мегаватчаса за месец март. В програмата ни по-нататък продължават обемите да бъдат увеличавана“, посочи Александров.

"Топлофикация София" е регистриран участник на газовата борса

От „Топлофикация София“ обаче дължат на „Булгаргаз“ малко под 200 мил. лева, обявиха от дружеството. Това са задължения, натрупани в рамките на година и половина. От дружеството увериха, че обслужват регулярно задълженията си и се похвалиха с висока събираемост сред абонатите – почти 97%.